Facebook

Ingen hoveder under armen hos de blåblusede

NLP.jpg
16-03-2016

Af Thomas Jansen

Det handler ikke kun om kilometer i benene og hård fysisk træning, når Jammerbugt FC skal være klar til sæsonstart. Det mentale har mindst lige så stor betydning.

Netop derfor er den mentale træning også i fokus hos Jammerbugt FC, hvor man i årets første måneder har haft jævnlige besøg hos klubbens samarbejdspartner NLP Aalborg, der netop beskæftiger sig med dette område.

Hos NLP Aalborg gennemgår spillerne således et forløb med fokus på mental træning, som et vigtigt supplement til den træning der foregår på fodboldbanen. Det er Morten Gelbek, som er manden bag NLP Aalborg, og han skal blandt andet sørge for at Jammerbugt FC spillerne holder hovedet koldt når det brænder på.

- Vi har arbejdet på flere fokus områder, og grundlæggende har vi anvendt redskaber og teorier fra NLP - Neuro Lingvistisk Programmering, forklarer Morten Gelbek indledningsvist og fortsætter;

- NLP handler grundlæggende om studiet af mennesker, der lykkes. NLP handler om at studere det mennesker gør i forvejen, og om at kunne sætte det i system og lære det videre til andre - hvis de også ønsker at kunne opnå samme resultater. Så NLP er egentlig ikke nyt som sådan, men det bygger på, hvordan vi mennesker allerede fungerer. I NLP har man så nået frem til en række konkrete strategier og redskaber til kommunikation og til at skabe forandringer.

Stærkt sind og styrket sammenhold

Nogle af de fokuspunkter Jammerbugt FC’s divisionsspillere har haft hos Morten Gelbek er blandt andet samarbejde, kommunikation, trivsel i klubben, på holdet og generelt samt arbejdet med normer og “spilleregler” for teamet.

- Udover disse fokuspunkter har vi også haft en aften med fokus på målsætning. Her har det været mere individuelt. Hvordan arbejder man mentalt med sine mål, motiverer sig selv osv. Generelt har vi formidlet en del om, hvordan sindet fungerer, så der skabes en forståelse af tanker, ressourcer, følelser, adfærd og ikke mindst sammenhængen imellem disse ting, fortæller Morten Gelbek, som også har udvidet spillernes horisont med en omgang yoga undervejs i processen.

- I den sammenhæng er det værd at nævne, at den tidligere Manchester United stjerne, Ryan Giggs, eftersigende skulle fremhæve netop yoga som en af årsagerne til sine mange år på toppen, indskyder Morten Gelbek.

Spillerne i Jammerbugt FC, der også tilbydes individuel coaching, har taget godt imod udfordringerne og mærker initiativet flytter dem og holdet.

Anfører mærker effekten

- Forløbet hos NLP Aalborg er med til at styrke os rent mentalt. Der er fokus på den enkeltes udvikling, som skal skabe en positiv indvirkning på holdet. Den skal gøre os i stand til at sætte fokus på os selv og lade pilen pege indad. Vi skal acceptere når vi laver fejl og komme videre i kampen, hvor man stadigvæk tør udfordre, holde i bolden eller vinde den næste tackling uden af have fokus på episoder tidligere i kampen, forklarer Jammerbugt FC’s anfører Emil Haucke, som erkender at spillerne til tider kommer lidt på udebane i forbindelse med sessionerne, men også understreger at det har positiv effekt.

- Vi har også lavet yoga, og det er en anderledes måde for os at træne på og skabe fokus. Det samler os som hold, da drengene udviser stort engagement, men der samtidig er plads til smil og grin, for helt ærligt, så er det ikke lige der, hvor vi er på hjemmebane, smiler Haucke i de lidt mere vante rammer på træningsbanen i fodboldklubben.

Bedre til at håndtere og lede sig selv

I kampens hede kan det være svært altid at tænke klart og bevare fokus. Tingene går stærkt og presset stiger. At bevare den indre ro er derfor afgørende.

- Ofte i løbet af en kamp påvirkes spillerne og de kan reagere uhensigtsmæssigt, hvis der eksempelvis sker noget uretfærdigt. Det kan også være, de kommer bagud eller andet, som gør, at de bliver slået lidt ud af den. Ved at træne sig selv mentalt, bliver de bedre til at håndtere deres følelser og holde fokus, hvilket i mange tilfælde kan afgøre en fodboldkamp, fortæller Morten Gelbek og supplerer;

- Som gruppe er det altid utrolig vigtigt, at man fungerer godt sammen. Vi hører tit, hvordan fodbold netop er en holdsport, og et godt sammentømret hold med god holdånd kan slå et hold med bedre individualister. Derfor er det godt at finde dette fælles fodslag og finde den fælles trivsel. Så her har vi arbejdet med, hvad der skal til på holdet, for at alle trives og forstår hinanden bedre. Ligeledes har vi etableret fælles mål og fokus, beskriver den mentale coach og nævner Hobro IK’s første sæson i Superligaen som en godt eksempel på hvordan et stærkt fællesskab kan skabe succes.

Morten Gelbek runder en interessant snak af med at understrege sin og NLP Aalborgs rolle i Jammerbugt FC’s bestræbelser på at skabe resultater.

- Som jeg sagde til spillerne sidst, kan jeg ikke gøre dem til bedre talenter, stærkere fysisk eller andet. Men vi kan med mentaltræning assistere dem til at være den bedste udgave af sig selv.

Lad os håbe Jammerbugt FC formår at være den bedste udgave af sig selv når sæsonpremieren skydes i gang om få dage. Forberedelserne har i hvert fald været grundige både på og uden for banen.

Ønsker du at vide mere om NLP Aalborg, kan det anbefales at klikke ind på www.nlpaalborg.dk.